Hitta det du söker här

Licensläkemedel

Läkemedel som inte är godkända i Sverige får lämnas ut från apotek först då Läkemedelsverket utfärdat försäljningsstillstånd. De läkemedlen kallas licensläkemedel och varje år beviljar Läkemedelsverket mer än 40 000 licenser.
En licens kan gälla för en enskild patient eller ett djur. Den kan även gälla för att täcka till exempel en kliniks behov av ett läkemedel till en viss patientgrupp

För att en licens ska beviljas krävs:
Motivering till användningen av preparatet. Det är förskrivaren som motiverar varför patienten är i behov av aktuellt licensläkemedel. Därefter måste apoteket ansöka om licens hos Läkemedelsverket.

Så här gör du som är förskrivare:

  • Från webbplatsen www.lakemedelsverket.se laddar du ner licensmotiveringen. Skriv in ordet ”licensmotivering” i sökrutan på startsidan, så finner du den.
  • Fyll i licensmotiveringen.
  • Lämna motiveringen antingen till apoteket, till exempel tillsammans med ett recept, eller direkt till Läkemedelsverket. Skickar du motiveringen direkt till Läkemedelsverket måste du informera apoteket som ska ansöka om licensen.
  • Läkemedelsverkets handlägger en komplett ansökan inom sju arbetsdagar (undantag vid brådskande medicinska skäl). Ett godkännande meddelas endast till apoteket som då expedierar receptet eller rekvisitionen.
  • Om Läkemedelsverket avslår licensen kontaktas du som förskrivare direkt. Det gäller också när motiveringen behöver kompletteras.


Kontakt
Vill du veta mer om licensläkemedel? Våra kontaktuppgifter finns högst upp till höger.

 


 

Kontaktruta E-post: kundservice@apoteket.se Telefon: 0771-210 210 För frågor kring Apotekets olika tjänster
Tipsa en kollega